SZAKMAI INFORMÁCIÓK

Kérjük, olvassa el a GYIK-et, mielőtt üzenetet küldene nekünk.

Az I. osztályú lapok 95 százalékának mentesnek kell lennie az olyan látható hibáktól, amelyek a nagyobb burkolt felületek látványát befolyásolják. Ilyen hibák lehetnek például a mázhiány, a mintahiba, vagy a zavaró színárnyalati eltérés. Ez utóbbi elkerülése érdekében a Zalakerámia az egyes színárnyalatokat a dobozokon az ABC betűivel jelöli. Ez az eltérés nem számít minőségi hibának, ugyanis az égetés következtében a bemutatott színektől való kismértékû eltérés a mázas burkolólapok esetében – a mázak tulajdonságaiból eredően – elkerülhetetlen és elfogadott. Ez a különbség azonban az általunk azonos betűvel jelölt színárnyalatokon belül esztétikailag nem zavaró. A minél egységesebb hatás elérése érdekében azonban felület burkolásakor javasoljuk az azonos színárnyalati betűvel jelzett dobozok tartalmát is keverve burkolni.

A kopásállóság figyelembevétele a padlóburkoló lapok kiválasztásakor és lerakásakor lényeges. Ez a tulajdonság az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jellemzi. A Zalakerámia ZRT. padlóburkoló lapjait 3-5 kopási osztályokba soroljuk. A típuskód, a minőségi osztály és a színárnyalati jelölés mellett padlóburkoló lapjaink esetében a kopásállóságot is feltüntetjük minden egyes dobozon. Az adott kopásállósági fokozatokhoz kapcsolódó javasolt felhasználási területek az alábbiak szerint alakulnak:

PEI 3: Lakóházak külső (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei, ahol nem jellemző a koptató szennyeződés.

PEI 4: Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek külső (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei normál cipő használatát feltételezve

PEI 5: Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb kopásának jobban kitett külső (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei normál cipő használatát feltételezve (kivéve nagy forgalmú bevásárlóközpontok, ABC-k, repülőterek és vasútállomások fogadóterei, benzinkutak, stb.).

Karcállóság tekintetében mind fal- mind padlóburkoló lapjainkat speciális eszközökkel 1-10-es skálán belül vizsgáljuk. Ezt a tulajdonságot a dobozokon nem tüntetjük fel, de általánosságban elmondható, hogy a matt, ezen belül is a rusztikus felületű lapok karcállósága lényegesen jobb, mint a fényes lapoké.

Olyan kismértékű alaki, felületi és mintában jelentkező hiányosságok, amelyek a burkolatépítést követően 1,5 méter távolságból tekintve nem feltűnőek.

A csúszásmentességet német szabvány szerint vizsálják (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.

R9: sima felület – általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)

R10: csúszásmentes felület – (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)

R11: fokozottan csúszásmentes – (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)

R12: maximális csúszásmentesség – (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos választani legalább A csúszásmentességi osztályú lapot.

A lap fagyállóságát a vízfelvétele határozza meg. A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, <0,5 tömegszázalék. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

A fogyasztók szavatossági és jótállási igényeinek rendezéséről a gazdasági és közlekedési miniszter 49/2003. (VII.30.) GKM. rendelete rendelkezik.

Ennek értelmében a vásárló szavatossági igényével a forgalmazóhoz (eladó) fordulhat. A forgalmazó köteles a rendelet szerint eljárni.

Termékeinkkel kapcsolatban felmerülő problémák esetén szíveskedjen keresni vevőszolgálatunkat.

V1: azonos tónus variáció

V2: enyhe tónus variáció

V3: közepes tónus variáció

V4: erős tónus variáció

Digitális technikával készült termékeknél szándékosan, az élethű hatás elérése érdekében eltérő tónusú lapok jelennek meg.

A kerámialapok az égetés során a nyers méretükhöz képest eltérő mértékben veszítenek a térfogatukból, emiatt jelentős méretbeli eltérésekkel kerülnek ki a kemencéből. A szabvány megengedi az 1-2 milliméteres eltérést, ezért ilyen esetben reklamációt nem fogadnak el a gyártók, ám ennél nagyobb különbségek vannak, amiket szintén nem tud megreklamálni a vevő, ha a dobozon az jelölve van.

Vagyis: ha egy lap mérete a katalógus szerint 20×60-as, akkor az a valóságban ettől eltérő lehet. Azért, hogy azonos méretű csempe/járólap kerüljön hozzád, a gyárban osztályozzák a lapokat, és aszerint válogatják, dobozolják.  

Minden lapnak 3 féle mérete van:

 • Névleges méret (Pl. 20×60)
 • Valós méret (a lap mért tényleges mérete)
 • Gyártási méret (a kaliber számmal jelölt méret, amelytől +- 0,5% eltérés lehetséges a vonatkozó szabvány szerint)

Vásárláskor a színárnyalati kód mellett a kaliber számot is ellenőrizni kell, hiszen ez mutatja meg az adott termék gyártási méretét. Ha a  vásárolt dobozokon nem egyezik ez a szám, a burkolólapok méretében eltérés lesz, nehezítve az esztétikus burkolást.

Amennyiben a burkolás azonos térben különféle burkolólapok összeburkolásával történik, minden doboz esetén javasoljuk az egyező kaliber számot.

A rendelések összekészítésekor minden termék esetén törekszünk azonos kaliber számú burkolólapok átadására. Ha különböző termékeket tervezel azonos térben összeburkolni, jelezd megjegyzésben, hogy kollégáink ezt figyelembe tudják venni. Csak így tudjuk garantálni egyező kaliberű lapok átadását.

A hidromasszázs lényege a kád oldalába szerelt fúvókákon keresztül áramló intenzív vízsugár. A fürdővizet egy erre a célra beépített halk szivattyú folyamatosan forgat, melyhez a dúsító szelep levegőt kever apró buborékok formájában. Az erős vízsugár nemcsak a test külső felületét mozgatja meg, hanem a bőr alatti szöveteket, izmokat is masszírozza. A hidromasszázs ellazít, enyhíti a testi-lelki feszültséget. Megszünteti, de legalábbis enyhíti a reuma, illetve a balesetek okozta ízületi és izomfájdalmakat, serkenti az érrendszeren belüli mikrokeringést. Az orvosok gyakran ajánlják a megduzzadt alsó végtagok kezelésére is. Serkenti az anyagcserét, segíti a méregtelenítést, és a hölgyeket keserítő narancsbőr esetén is jótékony hatást fejt ki.

A levegőmasszázs a természetes hőforrások elvén alapul, a berendezés a melegített légáramlást használja masszírozásra. A kád alján elhelyezett fúvókasorok levegőt fújnak a vízbe. A levegőmasszázs ellazít, enyhíti a testi-lelki feszültséget, relaxál.

Fény- és színterápia esetében a hidromasszázs kádakban a víz közvetíti az adott színből kinyerhető energiát, és így a teljes bőrfelületen keresztül intenzíven jut szervezetünkbe. A zuhanykabinokban ugyanezt a gőz teszi.

Fényterápia. A színek jótékony hatása biztosítja a testünk-lelkünk harmóniáját.

Kék: a tisztaság, nyugtatja a testet és a lelket.

Sárga: a melegség, üdít, felvidít.

Zöld: a nyugalom, segíti a belső egyensúly fenntartását.

Piros: a szenvedély, serkenti a testet.

A kád körül futó szerelvények tisztántartása elengedhetetlen a hidromasszázs kádak egészséges üzemeltetése érdekében, elkerülve a baktériumok és vírusok általi bőr- és egyéb fertőzéseket. A Méta Kft. által ajánlott tisztító és fertőtlenítő szerek bármely hidromasszázs kádhoz:

a, Activ Clean fertőtlenítő folyadék

b, Activ Clean fertőtlenítő tabletta

c, Activ Clean tisztító hab és adagoló pisztoly

a.- b. A fertőtlenítő folyadék illetve tabletta használata:

A kádat töltse fel vízzel úgy, hogy a vízszint a fúvókák felett legyen kb. 5 cm-re. Ezt követően öntsön a vízbe fertőtlenítő folyadékot (kb. 100-200ml) illetve fertőtlenítő tablettát (1 tabletta) , majd indítsa el a hidromasszász rendszert, mint fürdéskor. Pár perces járatás után állítsa le a rendszert, majd a kád vizét eressze le. Az eljárást célszerű kéthavonta egyszer elvégezni.

c. A tisztító hab és adagoló pisztoly használata:

Az flakont használat előtt jól rázza fel. Az adagoló fejet nyomja rá a flakon tetejére, majd a flakont tolja bele az adagoló pisztolyba. A flakont tartsa függőlegesen, úgy hogy a nyílás lefelé legyen. Ebben a helyzetben a pisztoly ravaszának segítségével nyomja bele a habot a fúvókákba, amíg a hidromasszázs rendszer csővezetéke meg nem töltődik teljesen habbal. Ezt követően hagyja 30 percig hatni a tisztító habot, majd töltse fel a kádat vízzel és indítsa el a hidromasszázs rendszert (pár percig), hogy a szennyeződések elhagyják a csőrendszert. Végül engedje le a kádból a vizet.

Fertőtlenítő- és tisztítószerek a MÉTA Kft-nél és viszonteladóinál megvásárolhatók.

Nem. Minden esetben a padlózatig csempézzünk, semmilyen esetben ne ültessük a kád illetve a zuhanytálca peremére a burkolatot, mert ez esetben a jótállás érvényét veszíti.

A kerámialapok jellemzője, hogy kemények, ellenállóképesek, nem igényelnek felületkezelést, könnyen tisztíthatóak, éghetetlenek és tűzállóak, nem deformálódnak, de ütésállóságuk korlátozott, törékenyek.

A kerámialapok kettős funkcióval rendelkeznek:

– Esztétikai: kellemessé, mutatóssá, otthonossá varázsolják a környezetet

– Műszaki: olyan építőanyag, amely képes ellenállni a környezet hatásainak, ezáltal védi a burkolt felületet és lehetővé teszi annak tisztántartását.

A kerámialapok között megkülönböztetünk fal-és padlóburkoló lapokat. A termékek ,műszaki jellemzőit szabványok írják elő. A Zalakerámia által előállított fal-és padlóburkolók minden mérhető jellemzője megfelel az érvényes európai és magyar előírásoknak, szabványoknak.

Amit a csomagoláson mindig látni lehet:

– gyár neve, jele

– termék típusa, száma(pl: ZRG-220)

– termék darabszáma

– termék méretei

– termék minőségi osztálya és színárnyalata(a dobozokon az ABC betűivel jelöli)

Felhasználási terület: lehet fal-és padló A padló burkolására csak kopásállósági osztályba sorolt lapok használhatók. Ellenőrizze hogy az Ön által kiválasztott lap megfelelő kopásállóságú amely hosszú időn át megőrzi felület minőségét, ill. külterek burkolásánál használjon fagyálló lapokat, melyek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak is.

Esztétikai igények

A különböző színű és mintázatú lapok kiválasztásánál vegye figyelembe a felhasználási terület funkcióját!

– A lapok nagysága legyen arányos a burkolandó felület nagyságával

– Gyenge megvilágítottságú helyiségek burkolására használjon világos színű burkolólapokat

– Fontos, hogy az egy felületre szánt burkolólapok színárnyalata azonos legyen (lásd a dobozok jelölését!)

A burkolólap vásárlásakor a burkolandó felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolnia felület bonyolultsága, törési veszteségek ill. a lap mintája miatt. Minden esetben kérje ki a burkoló szakember tanácsát!

Használat és karbantartás

– burkolás előtt a dobozok felbontásakor nézze át a lapok minőségét még lerakás előtt, azonnal jelezze a kereskedőnél az esetlegesen észlelt panaszt!

– ügyeljen arra, hogy a ragasztó és fugázó anyag a burkolt tér, a burkolólap és a használati utasításnak megfelelően kerüljenek felhasználásra!

– a burkolat tervezésénél vegye figyelembe, hogy a lapok nagyságától függő, de minimum 3 mm fugát kell hagyni!

– ha a ragasztó nem egyenletes vastagságú, a lapok nem egyenletesen simulnak az alaphoz, ezáltal megrepedhetnek!

– intenzív vagy sötét színű fugázó anyagok használata előtt végezzen tisztíthatósági próbát!

– a mázas kerámia termékek különösebb karbantartást nem igényelnek. Tisztán tartásukhoz enyhén lúgos vagy semleges hatású tisztítószerek, vagy kereskedelemben kapható csempe- és padlótisztító szerek alkalmasak.

– fényes felületű kerámia lapok esetében ne használjon olyan tisztító eszközt, mely a felületet megkarcolhatják, a mázdarabok leválását előidézhetik.

Minden hiba és probléma megelőzhető, illetve elkerülhető a kellő körültekintéssel és megfelelő szakmai segítség igénybevételével!

Az akryl termékek karbantartást igényelnek: csak karcolásmentes, folyékony tisztítószerrel szabad kezelni, meleg vízzel öblíteni (max.: 60 fok), puha ronggyal törölni. Szemcsés súrolószerek alkalmazása kerülendő. Erősen elhanyagolt felületet tisztítás után finom polírozó anyaggal lehet fényesíteni.

A különféle hígítók, körömlakk és annak lemosója a forró tárgyak, mint pl. cigaretta vagy elektromos berendezések károsítják a kád felületét.

Erősebb, mélyebb karcok is javíthatók az alábbiak szerint:

1. Finom csiszolás 1000-es csiszolópapírral

2. Utócsiszolás 2000-es vízpapírral

3. Polírozás az akryl polírozóval illetve az autóápolásban is használt polírozó szerrel

A Zalakerámia kínálatában megtalálható összes padlólap fagyálló, vagyis vízfelvétele 3% alatt van. Kültéri alkalmazásukat kizárólag a fagyálló tulajdonság határozza meg, de ezek a lapok éppúgy használhatóak beltérben is.

Erre jó példa a gres lapok használata, amelyek kiváló fagyállósági tulajdonságuk mellett, szín- és méretgazdagságuk révén is egyre szélesebb felhasználást nyernek kül- és beltérben is. Ugyanakkor nagy formátumú változatában (30×60 cm vagy nagyobb méretben ) falburkolatként is nagyon elegánsan mutatnak. Ezzel kapcsolatban megfogalmazhatunk olyan alapigazságot, miszerint:

Padlólapot mindig burkolhatunk falra, de csempét sosem burkolhatunk padlóra!

A csempe lapok azért nem alkalmasak padlóburkolásra, mert az általában felhasznált mázak tulajdonságai eltérnek a padlóburkoló lapoknál alkalmazottaktól. Továbbá a falburkoló lapok tömörsége és emiatt alacsonyabb törő szilárdsága miatt nem alkalmas padlóburkolatként való alkalmazásra.

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZATOK

A legfontosabb változás a Teljesítménynyilatkozat kötelező bevezetése a korábbi  Szállítói megfelelőségi nyilatkozat helyett: minden termék gyártójának kötelező kibocsátania Teljesítmény nyilatkozatot, amely közli az összes lényeges információt, nyilatkozva a tulajdonságok teljesítményéről.

A Teljesítmény nyilatkozat fő célja, hogy segítségével a partner és felhasználó össze tudja hasonlítani a piacon rendelkezésre álló különböző termékeket közös, jól definiált, mérhető elemeken keresztül és így be tudja azonosítani, melyik termék használható leginkább a speciális követelményéhez. A CPR 7.1. pontja leírja, hogy „Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozat egy példányát nyomtatott vagy elektronikus formában.”

A teljesítmény nyilatkozatnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 •    a termék típusa, egyedi azonosító kódja;
 •    a termék azonosítására szolgáló típus-, tétel- vagy sorozatszám, amelyet a terméken kell feltüntetni;
 •    a harmonizált szabvány, illetve műszaki értékelési dokumentumnak megfelelő rendeltetése(k);
 •    a gyártó neve, bejegyzett kereskedelmi neve, védjegye, valamint értesítési címe;
 •    az adott esetben meghatalmazott képviselő neve és értesítési címe;
 •    teljesítmény állandóságának értékelésére és ellenőrzésére szolgáló rendszer(ek);
 •    az egyes alapvető jellemzők értékelésére használt harmonizált szabvány, illetve műszaki értékelési dokumentum alapján, a megadott rendszerben elvégzett feladatok leírása, a kiadott tanúsítvány megnevezése, az értékelést és ellenőrzést végző bejelentett szervezet neve és azonosító száma;
 •  az egyes alapvető jellemzők értékelésére használt harmonizált szabvány, illetve műszaki értékelési dokumentum hivatkozási száma és kibocsátási dátuma;
 •  az adott esetben felhasznált egyedi műszaki dokumentáció hivatkozási száma, valamint azok a követelmények, amelyeknek a gyártó szerint a termék megfelel;
 •  a rendeltetés(ek) vonatkozásában a harmonizált szabvány, illetve műszaki értékelési dokumentum szerinti alapvető jellemzők jegyzéke;
 •   az alapvető jellemzők közül legalább egynek (relevánsnak) a teljesítménye, amelyet szintekkel, osztályokkal vagy leírással kell megadni;
 •   azon jellemzők esetében, amelyre nincs meghatározott teljesítmény, az NPD betűk írandók (NPD = No Performance Determined);
 •   az adott alapvető jellemzőt tartalmazó harmonizált szabvány, műszaki értékelési dokumentum, illetve egyedi műszaki dokumentáció hivatkozási száma és dátuma.

A teljesítmény nyilatkozat végén a gyártónak vagy meghatalmazott képviselőjének nyilatkoznia kell, hogy a termék teljesítménye megfelel a nyilatkozat szerinti teljesítménynek (név, beosztás, kiállítás helye, dátuma, aláírás).

 

PARTNEREINK LETÖLTHETŐ TELJESÍTMÉNY NYILATKOZATAI